29 Mart 2017 Çarşamba

                        MEYVELER
   Bugün size bir çoğumuzun sevdiği ve yemelimiyiz yoksa yememelimiyiz diye düşündüğü meyvelerden bahsedeceğim.
   Meyveler bitkisel besinler içinde su oranı en yüksek olan besinlerden biridir. Meyvelerin çoğu %80-90 oranında su ihtiva eder ve bu nedenle verdikleri enerji miktarı oldukça düşüktür.Ortalama 100 gram bir meyvenin enerjisi 40-80 kg/kal kadardır. Meyvelerin %8 i karbonhidrat (glikoz, fruktoz, sakkaroz) %1-5 kadar lif ve %1 kadar da protein ihtiva eder. Bol vitamin (B,C beta karoten) bol mineral (kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, demir) içerdikleri meyve asidinin antibakteriyel etkileri vardır ve buda barsak hareketlerini uyararak kabızlığı önler
   Meyveler tatlı (üzüm, incir, kavun, karpuz, muz) ve tatlı olmayanlar (diğerleri) olmak üzere iki gruba ayrılır. Glisemik indeksi yüksek meyvelerin sınırlı tüketilmesi gerekir özellikle diyabetik hastalar. 
   Meyveler ayrıca doğal şeker (glikoz, fruktoz) ve nişasta ihtiva etmektedir. Meyveler olgunlaştıkça fruktoz miktarı artmaktadır.
Fruktoz en tatlı karbonhidrattır. Fruktoz meyvelerin dışında sakkaroz (sofra şekeri) bal, bazı sebzeler ve özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılmış yiyecek ve içeceklerde mevcuttur.
   Fruktozun vücuttan metabolize edilmesi glikozdan farklıdır. Başta karaciğer, kas, yağ hücreleri ve sinir hücreleri enerji için glikozu kullanırken, fruktoz ince barsaklardan emildikten sonra sadece karaciğere yönelir, karaciğerde fruktoz glikojene (depo şekeri) dönüşür yada trigliserid olarak depolanır. Fruktozun karaciğerde metabolize edilmesi sonrası oluşan ürünlerden biri ürik asittir. Gut hastalarının özellikle meyve tüketimini sınırlandırması gerekir. Yine fazla fruktoz tüketiminin trigliserid düzeyini ve kan basıncını yükseltebileceği bilinmektedir. Aşırı fruktoz tüketiminin karaciğer yağlanması, sistemik inflamasyon, obezite, böbrek hastalığı ve diyabet gibi sonuçları ortaya çıkarabilir. Bu sakıncaları göz önünde bulundurarak meyve tüketimini belli zamanlarda belli miktarlarda tüketmek gerek. Hiç meyve yememekte olmaz almamız gereken vitamin ve mineralleri meyvelerden alırız. Bu yüzden meyveleri gündüzleri ve seçtiğiniz meyveyi bir porsiyon şeklinde yemenizde fayda var.
                                               SAĞLIKLI BESLENME KOÇU
                                                            GAYE BALKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder